Ny bästa kompis

Jag har haft svårt att sova under en period. För mycket stress gör att jag har haft svårt att slappna av. Jag har ju haft det i perioder flera gånger under mitt liv och vet att inte så mycket hjälper.  Har väl testat det mesta, allt från varm mjölk till avslappningsmetoder men det räcker liksom inte. Därför var jag väldigt skeptisk när mor ringde och sa att de hade köpt en spikmatta !?!?! som jag kunde få testa för att sova bättre.

Spikmatta? Hur i hela friden skulle det få mig att sova bättre, det låter ju livsfarligt.
Men men.. efter ett tag blir man ju frustrerad över för få timmar sömn och därför valde jag att testa. Första gången jag lade mig på den la jag först en handduk på den och hade två tröjor på mig. Det kändes inte så mycket då....
Så därför tog jag med mig den hem och tänkte, okej då, bara att bita ihop och testa. Tanken var att man skulle ligga på den 20 minuter innan man skulle sova så jag la den i sängen och kröp försiktigt upp på den...
Ajajajajajaj! Kan man sammanfatta de första minuterna med men sedan hände något konstigt. Det slutade göra ont och istället började det pirra i armar och ben och efter ett tag kändes det som armarna domnat bort.  Efter 20 minuter tog jag bort mattan och släckte lampan. Jag brukar vanligtvis ligga vaken runt 2-3 timmar innan jag somnar och brukar dessutom sova oroligt men den här kvällen somnade jag direkt och vaknade på morgonen piggare än vanligt.
Jag vet att det låter galet men nu kan jag inte leva utan min nya bästa kompis. Ligga max 20 minuter på den (ibland håller jag på somnar innan) gör underverk. Jag sover väldigt bra nu.

Tanken med mattan:
"Spikmattans tryck mot ryggen aktiverar produktionen av de kroppsegna endorfinerna och oxytocinet. Endorfiner är en kroppsegen "drog" som frigörs när man t.ex. tränar. Oxytocinet är kroppens lugn-och-ro hormon. Då kroppen frigör dessa hormoner blir man avslappnad och man känner mindre smärta. "
www.spikmattan.com

Testa, ni kommer inte bli besvikna även om den är lite läskig till en början.

Underbara sommaren

Har tänkt skriva så många gånger men aldrig riktigt tagit mig tid. Men nu vill jag ändå ta tag i det här så nu måste jag först sammanfatta några utav sommarens händelser.

Detta kommer jag att minnas:


-Friheten när jag for fram i en nercabbad bil, med solen i ögonen, vinden i håret och härlig musik. Jag har aldrig varit ett fan av snabba bilar med den här accelerationen pirrade rejält.


-Skytet när jag slog grabbarna i bowling med hästlängder efter en trivsam middag och paniken när vi inte kunde betala för oss eftersom stället inte tog något utav de 5 olika kreditkorten vi hade. Det kontantlösa samhället har inte kommit till Holland i alla fall.


-Det tragiskomiska i att stå under ett träd när regnet öser ner & det åskar samtidigt som man febrilt binder en midsommarkrans. Men när kransen väl var klar sken det upp & midsommarafton blev solig och vacker trots allt.


-Adrenalinet efter salsadansandet en varm sommarnatt som fortsatte med soluppgången över takåsarna. Fantastik utsikt, fantastiskt sällskap, fantastisk natt. Dock inte lika fantastik morgondag. Jag rekommenderar inte att gå & lägga sig vid 10 och gå upp 11 och sedan tro att man ska fungera.


- Obehaget i hela kroppen när jag besökte ett spruthus i Norge. Det kändes som jag var i en film när jag lyssnade på kvinnan som arbetade där. Hon hade verkligen gett upp. Jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tycker om sprututbyten men en sak är säker, när man börjar hjälpa brukarna att injicera och tom pratar om att man vill sälja heroin (för att säkra att det är av bra kvalitet) då blir jag rädd.


-Stolheten efter att ha träffat min svenskstuderande fransman och lyckats kommunicera på en kombination av franska, svenska och kroppsspråk. Han var på besök i Sverige och efter våra långa språkstudier på distans var det dags att köra livelektioner. Väldigt roligt & lärorikt. Nästa gång ska jag hälsa på honom.


- Mäktighetenskänslan när 1000 nykterister samlas på samma ställe och har roligt ihop. Jag var, förutom sovtiden, ledig tre timmar på fyra dygn och gick runt en mil varje dag i 30-graders värme. Folk frågar varför man gör detta frivilligt, men när tjejen vars tårar jag torkat plötsligt skrattar är det värt allt.


- Det komiska i att vandra i en storm, skydda sig mot en vägg på ett industri område och på äkta fjortisvis passa på att kyssas en stund när plötsligt securitas dyker upp. De tyckte nog vi såg ofarliga ut eftersom de skrattade och drog vidare.


-Den totala avslappningen när jag satt helt ensam på ett soligt fik i Varberg och läste en bok. Sinnesro när den är som bäst.


-Det fantastiska i att man trots att man känt varandra i över 20 år fortfarande kan lära sig mer om varandra.


- Det skumma med att dansa i snöstorm & sjunga med i "Happy new year" i julinatten. Presidenttalet på yran måste upplevas på plats för att förstås. Yran var förövrigt toppen, bra band, bra väder, bra sällskap och allmänt mysigt. I'll be back!


-Gåshuden när vi sjöng på Gotland. Vi sjöng "Den blomstertid nu kommer" i kyrkan där psalmen skrevs. Vi medverkade i en mässa i domkyrkan och sjöng "I denna ljuva sommartid". Och vi sjöng "Sommarpsalm" i Lau Kyrka med väldigt speciell akustik. Alla tre tillfällena var underbara sånger i underbara miljöer.

Nu är det höst och jag trivs med att ta på mig halsduken och höstkappan. Välkommen höst!