Tentan över = livet återlämnat

Tjo, min tenta är äntligen över och jag har fått tillbaka mitt liv :)

Känns som att jag knappt andas de senaste veckorna och absolut inte gjort nåt roligt utan bara plugg, plugg plugg... så i helgen umgicks jag med kära vänner och söta UNFare.
Jag och Daniel impulsåkte till Sandviken och det var verkligen skönt att få komma hem till mor och far och slappna av lite. Och i morse impulsåkte vi till Stockholm vilket också var en höjdare förutom mitt icke planerade skoval (har ont i fötterna...)

Nu ska jag bara läsa på distans resten av terminen och det känns bra. Kommer hinna med en massa saker som jag tvingats prioritera bort de senaste månaderna.Pust...Vilken dag!

I går kväll när jag satt framför TV:n upptäckte jag att klockan var runt midnatt och att jag kanske borde gå och lägga mig inför morgondagen. Jag kikade på busstidtabellen för morgondagen och insåg plötsligt att det var söndag vilket innebar att det gick färre bussar och från helt andra hållplatser. Med andra ord skulle jag behöva åka tidigare än vanligt samt beräkna in en längre promenad till hållplatsen än vanligt. Insåg ganska snabbt att jag måste gå upp vid klockan 6 och jag som knappt fungerar om jag inte får 8 timmars sömn…

Slutsats 1: Man ska kolla upp tidigt på kvällen vilken tid bussen går dagen efter.

I morse var jag helt ensam ute och på bussen var det inte en enda människa, droppen kom när jag skulle kliva in på station och insåg att den inte öppnat än.

Slutsats 2: Man ska inte vara ute så här tidigt på söndagar!

Jag lyckades sova en stund på tåget och när jag väl kommit till kansliet (vilket för övrigt också var tomt förutom en vilsen Robert) var jag tokladdad på dagen.

När vi väl börjat mötet rullade det på och timmarna gick och gick. Vi insåg efter ett tag att vi var trötta och behövde käka lunch, då var klockan 15:30.. sen lunch med andra ord.

På vägen tillbaka pratade jag lite med Robert om att mitt sista tåg inte gick förens klockan 22:07 så vi hade ju all tid i världen. Men skenet kan bedra…

Klockan 21:35 hade vi fortfarande inte balanserat budgeten och började få lite smärre panik. 21:50 kastade vi oss in i en taxi som körde de krokiga genvägarna i toppfart och 22:05 steg jag på tåget efter en liten joggingtur. Mycket spännande!

Slutsats 3: Det tar betydligt längre tid än man tror att diskutera äskningar.

Jag måste dock säga att jag är nöjd med resultatet av dagen, vi har varit duktiga på att prioritera och funderat noga över vad vi vill.

Slutsats 4: Man kan överleva en heldag med möten trots att man sovit få timmar om man bombarderar sig med socker

Nu ser jag framemot Budget-FS men slutsats 5: Jag ska vara utvilad innan och var riktigt hård när vi glider ifrån ämnet eller diskussionerna inte ger nåt längre.


Huvudet fullt av mikroekonomi och äskningar

Jag har inte lyckas uppdatera på en hel vecka och då kan man fråga sig varför... förklaringen heter tentaperiod! Blä... känns inte som jag gjort nåt annat än pluggat, pluggat och åter pluggat den senaste tiden och tentaveckan har inte ens börjat än. Nåväl, jag hoppas mitt pluggande ger resultat till sist.


Jag har föresten blivit student på BTH (Blekinge tekniska högskola). Det fanns inget skoj att läsa på min egen skola så jag tar en distanskurs där istället som handlar om B2B (handel mellan företag). Jag ser verkligen framemot den kursen, tror det blir jättebra. Att dessutom inte behöva gå till skolan på 10 veckor är ju en bonus :)


Jag har haft massor av bra bloggidéer under veckan men nu kommer jag såklart inte på en enda så ni får stå ut med ett tråkinlägg.


Dock ska jag bevara herr Wagners kommentarfråga om vad UNFs FS vill just nu. Det är en klurig fråga de/vi vill så väldigt mycket, jag har sammanställt äskningarna och det blev 100 sidor om man la ihop dem..... och totalsumman äskade pengar är ungefär 10 miljoner... ojoj... stora siffror och mycket som måste prioriteras bort eller räknas om.  Det kommer bli ett spännande Budget-AU resp. Budget-FS. Men det är ju bra att det finns idéer. Vad handlar de om då... ett axplock är:

* Medlemsvårdshelg
* Ny webbsida/community
* Återträff för volontärer
* Utredningar om jämställdhet
* Politikeradoption
* Högskolemetod
* Belöningar till föreningar som har årsmöten
* Återupprättning av BFL

Alla handlingar bör komma ut om några veckor och då hoppas jag att vi får massor av hjälp från våra medlemmar så att vi prioriterar det som landet vill. Det är viktigt tycker jag :)

Strandsatt i Stockholm

I dag blev jag strandsatt på kansliet i Stockholm. Det var visst någon galning som kört in i Essingebron så bron hade fått en rejäl spricka och trafiken var avstängd.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,713522,00.html

Vi blev minst sagt lite förvånade när vi fick höra det här och undrade hur man kommer ifrån Stora Essingen utan att ta brovägen. Det är intressant egentligen hur mycket man är beroende av att kommunikationer fungerar. Intressant att man alltid följer invanda mönster och inte riktigt vet vad man ska göra när man tvingas bryta dem. Nu blev jag egentligen inte så väldigt drabbad eftersom jag och Lisa hade ett möte som skulle kunna hålla på till i övermorgon så vi var inte direkt rastlösa. ;)
Dock bestämde vi oss för att ge upp för dagen efter några timmar och då hade trafiken kommit igång igen, åtminstone åt det håll vi skulle.
 
Nu är jag hemma och tittar på Världens Barn galan, ska ringa in lite pengar. Det borde du också göra!

Klickfria skor

Jag har köpt nya stövlar i helgen, äntligen fick jag tag i det jag ville ha! Nu har jag dock märkt något konstigt... klackarna klickar inte. För en person som gått i skor med klickande klackar i flera år känns det väldigt underligt. Jag är van att man kan höra när jag kommer gående, nu är det helt tyst. Mycket konstigt....


Idag åker nästan hela mitt utskott till Saxenborg, jag vill också följa med! Nåväl, jag tog mig i kragen istället och nu sitter jag i skolan och ska snart börja plugga. Typiskt att man inte kan vara ideell på heltid, det vore toppen!

Äskningstid

Jag har inte haft tid att uppdatera eftersom jag sitter och läser, kopplar, räknar, färgkodar, klipper, klistrar, jämför och summerar äskningar. Bara så att ni vet så vill UNF FS väldigt mycket :)

Inte mer än fullt tack

I dag har jag inte skrivit äskningar som alla mina söta FS-vänner, istället har jag läst några äskningar och sitter och funderar på när den sista ska dyka upp, 1 tim och 15 min till deadline nu.  :)h
Annars har jag haft fullt upp under dagen, funderat över RS-mötet i går som blev, precis som jag trodde, spännande.... Det var intressant att studera hur olika människor uttrycker sig. Nästa gång ska jag också uttrycka mig lite, nu när jag känt av miljön så att säga.

Jag har varit i skolan också  och blivit sur på lärare som tar upp sina politiska åsikter under våra föreläsningar. De har inget där att göra!

Eftermiddagen spenderades på en föreställning av och med Benny Haag. Den hette "Inte mer än fullt tack" och handlade om "människans bästa vän, alkoholen". Det var en gripande och personlig monolog som gick rakt in i mig. Jag blev upprörd över hur samhället fungerar och mådde dåligt över alla de stackars barn som tvingas leva i sina föräldrars missbruk. Benny gjorde en jämförelse över hur regeringen och media pratar om de barn som är apatiska för att de ska utvisas ur landet (ca 400 st barn). När sådana fall dyker upp rycker många organisationer in och satsar helhjärtat på det här barnet samtidigt som media och regeringen hävdar att "detta måste vi genast göra nåt åt, det är skandal att barnet mår såhär!".
Missförstå mig inte, både jag och Benny tycker att det är jättebra att alla reagerar så starkt på dessa stackars barn, det som gör oss upprörda är att man aldrig får höra om de 200 000 barn som är barn till missbrukare. Varje gång man hör om sånt här blir man så arg, ledsen och matt.
Bennys monolog innehöll många bitar om hur barnen mår när en förälder hamnar i ett missbruk och det fick mig att vilja ringa till mina föräldrar och tacka dem för att de givit mig en sån bra uppväxt. Jag är så glad att jag sluppit höra mina föräldrar bråka och skrika på varandra, sluppit vara orolig för att de ska dricka för mycket osv. Jag önskar att fler barn haft en uppväxt som jag, det ska jag berätta för mina föräldrar när jag förhoppningsvis träffar dem i morgon.

I morgon ja... jag ska åka till Rättvik tillsammans med Daniel. Vi ska träffa mina svärföräldrar och ev. mina föräldrar också och bara mysa. Det ska bli skönt efter att jag och Daniel bara gått om varandra de senaste två veckorna.


Lång men bra vecka

Pust... äntligen ordning i mitt vardagsrum. Den senaste veckans resande fram och tillbaka har resulterat i att väskor blivit tömda lite överallt men nu är det ordning igen :)

Den senaste veckan då,
måndag och tisdag -teamträff i Gävle
Mycket trevligt att träffa en massa konsulenter och höra på deras versioner om hur det fungerar ute i UNF-landet. Det var som sagt ett trevligt gäng och även om vi bara umgicks i knappt två dagar så kände jag att jag lärde känna dem en del och ser framemot fler träffar. Tycker också att det var skönt att höra deras tankar och idéer på FS-arbetet, feedback är alltid bra!
Trevliga luncher som gav mig mersmak, ska nog ta med kompisarna till Los Sombreos nästa gång jag åker upp till Gävle.

Onsdag- skoldag och konsert
På onsdagen var det dags för skolarbete igen, det gick ganska bra men både jag och min kära studiekamrat kände oss frusterade över ännu en dugga som troligtvis inte skulle vara ett dugg lik övningsduggorna. På eftermiddagen bar det av till Stockholm för att gå på BSB-konsert.  Jag har alltid tyckt att jag bor nära Stockholm och att kommunikationsmöjligheterna är toppen men när jag insåg att jag skulle ta mig hem efter klockan 23 på en onsdag blev det problem. Som tur var lyckades vi lösa det hela genom att köra till Bro och åka pendeltåg därifrån. Konserten var toppen, kändes skönt att saker och ting förändras sen sist (1999). Nu var det en helt annan publik, både killar och tjejer i alla åldrar (kanske främst mellan 20-30 år) och mer party än hysteri.

Torsdag- Skoldag och färd mot Göteborg
Var på föreläsning och tuffade sedan i väg mot Göteborg. Hade hört om internet på tåget och tänkte fixa en del saker under resan men tji fick jag... Internet var superslött och jag kom knappt in på en enda sida så jag la ner det där. Istället fick jag plugga och det var ju ioförsig bra.
Väl i Göteborg var det dags för vårt första riktiga utskottsmöte med alla medlemmar representerade. Det kändes skönt att komma igång på riktigt och jag tror att vi kommer kunna hitta på många bra idéer både om hemsidan, communityt och andra infomationskanaler. På kvällen fikade jag med Andreas, Carina och Lisa och hade en trevlig pratstund innan det var dags att sussa.

Fredag- Bokmässa och FS-möte
Vi kilade iväg till Bokmässan ganska tidigt och det var tur eftersom det var väldigt mycket större än jag tänkt mig. Roligt var det iallafall, många intressanta montrar. IOGT-NTO-rörelsens monter skapade en hel del debatter och stack ut på internationella torget. Jag tror att de lyckades bra med att nå fram med sitt budskap. Jag blev föresten erbjuden ett medlemskap i UNF utav en IOGT:are, det var roligt och när jag sedan presenterade mig blev det lite pinsamt för honom. Men jag klandrar honom inte, jag har inte heller lyckas få koll på alla i IOGT och JUNIS FS ännu.
Framåt eftermiddagen, när jag och Carina letat skor i över en timme (varför finns det inga skinnstövlar med fyrkantig tå för?), träffade vi resten av FS, åt middag och började vårt möte. Det var trevligt att träffa alla igen!

Lördag och Söndag- FS-möte
Nästan hela lördagen gick åt till möte, intressanta diskussioner och inte alltför stressigt. Håller med Robert om att det var en del av gruppen som tog för sig mer av diskussionerna än den andra och det är tråkigt men jag vet inte om det är så enkelt att lösa som att flytta om.
Det värsta med mötet var att det var storm utanför vilket gjorde att hela båten gungade. Påminn mig om att aldrig ha möte på en båt, även om den står i land, det är inge roligt att vara sjösjuk när man ska försöka ta en massa bra beslut. Appropå beslut, kändes det som att vi mest beslutade att bereda saker vidare. Jag tror det beror på att vi är ganska nya och ovana ännu. Men det löser sig nog snart, vi hjälps ju åt ialla fall och det är bra!

Måndag-- skoldag
Plugg, plugg, plugg hela dagen lång

Tisdag- Dugga och UNF Eldsjälar
Hade dugga på morgonen och det gick kanske inte så bra den här gången heller. Men det spelar inte så stor roll, man får inga akademiska poäng för duggor så det var mest bara ett kunskapstest. Jag och min studiekamrat ska köra hårt de närmaste tre veckorna fram till tentan och då tror jag inte det blir några somhelst problem. På eftermiddagen åkte jag ner till UNF Eldsjälar och fixade med vår nya lokal. Snart har vi städat ur allt gammalt skräp och ska börja måla, tjoho vad fint det kommer bli! Vi har dessutom fått låna en hel hög med fina möbler av KRIS så det kommer bli jättebra. Skönt också att vi samarbetar med kamratstödsverksamheten, utbyten är bra.

Onsdag- nästan ledig
Ja, idag ska jag få ordning här hemma och beta av saker från min attgöra-lista. Sedan framåt eftermiddagen är det dags för mitt första RS-möte. Det blir minst sagt spännande...

Bäst den senaste veckan (utan inbördes ordning)
- Äta på Andrum- mycket god vegetarisk restaurant i Göteborg
- Lyckad BSB-konsert
- Lära känna FS-ledamöterna, konsulenterna och kansliet bättre
- Fikastunden med Helene, Lage, Andreas och Leo
- Höra en UNFare säga "Det är så trevligt att vara här, det har blivit som ett andra hem för mig" om UNF-lokalen i Västerås
- Komma hem efter en lång och seg dag och finns Daniel i fullfärd att duka fram maten på bordet